Eerder dit jaar deed de Nederlandse Aardolie Maatschappij het al, maar nu zegt ook Shell sorry tegen de Groningers voor de schade die de gaswinning heeft veroorzaakt.
“Wij erkennen dat de Groningers het overgrote deel van de lasten van de gaswinning dragen, terwijl de welvaart van ons land daar aan te danken is. Ik kan dan ook zeggen: het spijt me”, aldus topvrouw Marjan van Loon van Shell Nederland.
Ze deed de uitspraak tijdens de hoorzitting over de gaswinning in de Kamercommissie voor Economische Zaken.
In Groningen zijn de laatste jaren veel aardbevingen door de gaswinning van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), waarin Shell een belang van 50 procent heeft. Tegen de gaswinning is veel verzet. Groningers voelen zich onveilig door de aardbevingen die er het gevolg van zijn. Daardoor raken huizen, scholen en andere gebouwen beschadigd.
Minister Kamp van Economische Zaken besloot in juni van dit jaar om de gaswinning in Groningen opnieuw te verminderen. De komende vijf jaar mag de NAM per jaar hooguit 24 miljard kuub gas uit de Groningse bodem halen.
Kamp volgde daarmee het advies van toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Het beperken van de gaswinning moet een gunstig effect hebben op het aantal aardbevingen door de winning.
Uit onderzoek van de toezichthouder blijkt dat het aantal aardbevingen in Groningen is gedaald sinds de gaswinning in het gebied is verminderd. De eerste vijf maanden van 2016 waren er zes aardbevingen met een kracht van minstens 1.5 op de schaal van Richter, in diezelfde periode in 2015 waren dat er nog twaalf.
Compensatie bevingen
Shell waarschuwde eerder dit jaar in een brief aan Kamerleden voor de financiële gevolgen als de gaskraan in Groningen verder wordt dichtgedraaid. Daardoor zou ook de economische basis voor mogelijke compensatie voor de schade van de aardbevingen die door de gaswinning ontstaan kunnen wegvallen. Volgens Van Loon is daarvan echter geen sprake.
"Ik betreur het dat ten onrechte de indruk is ontstaan dat Shell een link zou leggen tussen productievolume en onze bereidheid als aandeelhouder om bij te dragen aan een vergoeding van de schade", aldus Van Loon. "Als aandeelhouder vindt Shell dat de NAM aandacht moet hebben voor de behoeftes van de mensen in Groningen."